QR-code 5

Tijdens het schoonmaken van onze rouwkoets ontdekten we een bijzonder detail dat ons meer kon vertellen over de oorsprong van dit prachtige voertuig. Op de wieldoppen van de voorste wielen kwamen we de naam van de fabrikant tegen: H.G. Schreiber, Wagenfabrik, Rheydt. Deze vondst leidde ons naar een stukje Duitse geschiedenis.

De rouwkoets is vervaardigd door de Wagenfabrik H.G. Schreiber, gevestigd in Rheydt, Duitsland. Hoewel er weinig informatie beschikbaar is over deze specifieke fabriek, wordt de naam H.G. Schreiber wel genoemd in een oud adresboek van Rheydt uit 1905, gevonden op de website van de Universiteit van Düsseldorf.

H.G. Schreiber adresboek Rheydt  1905

H.G. Schreiber begon in de 19e eeuw als fabrikant van koetsen en rijtuigen. Het is fascinerend om te bedenken dat onze koets mogelijk meer dan 100 jaar geleden met de hand is gebouwd, met oog voor detail en kwaliteit. De familie Schreiber, waaronder Heinrich Gustav Schreiber (geboren in 1844 en overleden in 1919), stond aan het hoofd van deze onderneming. Aan het begin van de 20e eeuw schakelde de fabriek over op de productie van motorvoertuigen, een ontwikkeling die destijds veel plaatsvond bij fabrikanten van paard-en-wagen. Zo maakte het bedrijf de overgang naar de vroege automobielindustrie.

Advertentie rond 1925

___________________________________________________________________________________________

Eindconclusie

Het model van de koets wijst erop dat deze is gebouwd in de periode tussen 1837 en 1901. Gezien de gebruikte volledig elliptische bladveren, in combinatie met de halfeliptische veer, stamt de rouwkoets waarschijnlijk uit de periode tussen 1800 en 1890. De hoge bok en het achterladertype wijzen erop dat de rouwkoets uit de periode tussen 1850 en 1900 komt. De ijzeren Naaf en de inwaartse spaken van de wielen wijzen erop dat tijdsperiode ligt tussen 1870 en 1920. Dit was een tijd waarin dit soort koetsen veel werden gebruikt voor formele rouwprocessies, en bouwtechnieken zoals elliptische bladveren en houten wielen nog gebruikelijk waren.

De informatie over de Wagenfabrik H.G. Schreiber, die bestond aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw, biedt meer inzicht in de oorsprong van de koets. Heinrich Gustav Schreiber, geboren in 1844, stond aan het hoofd van deze onderneming en was waarschijnlijk ouder dan 21 jaar toen hij het bedrijf leidde, wat suggereert dat de koets na 1864 is gebouwd. Als we al deze aanwijzingen samenvoegen, kunnen we aannemen dat de rouwkoets dateert uit de periode tussen 1870 en 1890.

Voor

Na