De familie Van Sandwijk kent een rijke geschiedenis die begint met Gijsbertus van Sandwijk, geboren op 16 april 1794 in Spanbroek. Hij trouwde op 25 september 1814 in Schermerhorn met Maartje van Senden, geboren in 1796. Samen kregen ze elf kinderen, waarvan zes op jonge leeftijd overleden. Gijsbertus’ leven was nauw verweven met het onderwijs en de geschiedenis van Purmerend. Hij begon zijn carrière als schoolmeester in 1812 en werd in 1819 aangesteld aan de Stadsburgerschool van Purmerend, waar hij lesgaf volgens de nieuwste onderwijsrichtlijnen van die tijd.

Naast zijn rol als schoolmeester was Gijsbertus een gepassioneerd geschiedkundige en schrijver. Hij wijdde vele avonden aan het schrijven van historische werken, waaronder de “Kronijkmatige en Geschiedkundige Beschrijving van Purmerende en omliggende dorpen, meren, enz.”, gepubliceerd in 1839. Zijn werk getuigt van zijn diepe liefde voor de stad Purmerend en wordt tot op de dag van vandaag gewaardeerd. In de Koninklijke Bibliotheek worden maar liefst 150 titels aan hem toegeschreven.

Het leven van Gijsbertus was echter niet zonder beproevingen. In 1848 verloor hij zijn geliefde vrouw Maartje, slechts 51 jaar oud. Hun jongste kind was toen nog maar zes jaar oud. Een jaar later hertrouwde hij met de weduwe Klaasie Verweel, een winkelierster uit Purmerend. Ondanks zijn persoonlijke verlies bleef Gijsbertus een belangrijke rol spelen in de gemeenschap, niet alleen als schoolmeester, maar ook als bestuurslid van verschillende organisaties, waaronder het Nederlandsch Onderwijzersgenootschap en de Vereniging tot Afschaffing van den Sterkedrank.

Zijn liefde voor onderwijs en zijn invloed waren niet beperkt tot hemzelf. Alle zonen van Gijsbertus werden ook onderwijzers, en zijn dochters trouwden met vooraanstaande mannen van goede komaf. Trijntje, zijn dochter, trouwde met onderwijzer en burgemeester Jan Daalwijk in Oudendijk, terwijl Gijsberta trouwde met Jan Helge, een leraar in wis- en natuurkunde. Gijsberta en haar echtgenoot liggen samen met Gijsbertus begraven op de Oude Begraafplaats in Purmerend.

Het verhaal van de familie Van Sandwijk is er een van toewijding aan onderwijs en cultuur, maar ook van persoonlijk verlies en veerkracht. Gijsbertus van Sandwijk bleef tot 1866 actief als schoolmeester, toen hij na 48 dienstjaren met pensioen ging. Hij overleed op 3 juni 1871 in Purmerend, maar zijn erfenis leeft voort in de geschiedenis van de stad en in de herinnering aan zijn bijdragen aan het onderwijs en de cultuur van Nederland.

Bron: Koninklijke Bibliotheek, Purmerendse Kronieken

Een gedicht/liedje geschreven door Gijsbertus van Sandwijk uit “De kleine mimiek, De vrolijk zingende knaap”

Graf B50

In dit graf liggen Gijsbertus van Sandwijk geboren 16-4-1794 te Spanbroek, overleden 3-6-1871 te Purmerend  en zijn dochter  Gijsberta Maria van Sandwijk geboren 7-5-1820 te Purmerend, overleden 19-2-1898 Purmerend.

Dit graf is geadopteerd!

Wilt u ons steunen en een graf adopteren? Dit graf is al door iemand geadopteerd, maar er zijn nog vele andere graven beschikbaar. Kijk voor meer informatie op de website bij graf adopteren of  vraag het aan één van de vrijwilligers (Ellen, Paula of René). Door een graf te adopteren, helpt u mee om de herinnering aan mensen zoals G. van Sandwijk levend te houden en hun verhalen door te geven aan toekomstige generaties.