Hendrik van der Worp (1840-1910) was een markante figuur in Purmerend en omstreken. Geboren op 2 juli 1840 in Zutphen als een van twaalf kinderen in een artistiek gezin, kwam hij in januari 1868 naar Purmerend. Hier vond hij niet alleen zijn professionele roeping als tekenleraar, maar vestigde hij zich ook als een betrokken en sociaal bewogen burger.

Een Toegewijde Leraar

Hendrik begon zijn carrière als leraar aan de Stads-Teekenschool in Purmerend. Hij gaf les aan veelbelovende jonge kunstenaars en ambachtslieden, en werd door velen geprezen om zijn geduld en expertise. Zijn passie voor het vak leidde ertoe dat hij in 1875 ook directeur werd van de Stads-Teekenschool in Edam, terwijl hij zijn lesactiviteiten in Purmerend voortzette. Van der Worp’s invloed op het artistieke leven in de regio was groot. Hij gaf niet alleen les, maar was ook actief als decoratieschilder en portrettist. Hoewel slechts een beperkt aantal van zijn werken bewaard is gebleven, getuigen deze van zijn artistieke talent.

Een Man van de Gemeenschap

Naast zijn werk als leraar was Hendrik een zeer actief lid van de lokale gemeenschap. Hij nam deel aan talloze culturele en maatschappelijke activiteiten, variërend van het organiseren van gondelvaarten en toneelvoorstellingen tot het ondersteunen van liefdadigheidsprojecten voor de minderbedeelden in Purmerend. In 1891 was hij medeorganisator van de Floralia-tentoonstelling, waarbij zijn decoratieschilderwerk de tentoonstelling verfraaide.

Van der Worp was ook betrokken bij de Werkmansvereniging ‘Vooruit’, waar hij zich inzette voor de verbetering van arbeiderswoningen. Zijn sociale betrokkenheid blijkt uit zijn dringende oproep in 1890 om liefdadigheid te tonen tijdens een periode van grote armoede. Ondanks zijn vele bijdragen aan de gemeenschap, leefde Hendrik zelf bescheiden en huurde hij zijn woning.

Een Bescheiden Nalatenschap

In 1907 werd Hendrik van der Worp eervol ontslag verleend als tekenleraar, met toekenning van een pensioen. Hij genoot echter niet lang van zijn welverdiende rust; op 20 december 1910 overleed hij op 70-jarige leeftijd in Zaandam. Vier dagen later werd hij begraven in B174 en wordt bij zijn vrouw in Purmerend begraven.

Het leven van Hendrik van der Worp weerspiegelt de waarde van toewijding aan kunst en gemeenschap.

Boekje te koop: Voor slechts € 2,50 is een volledig verslag van het leven en werk van Hendrik van der Worp verkrijgbaar bij de kraam. Dit boekje biedt een dieper inzicht in zijn veelzijdige leven en bijdrage aan Purmerend.

Dit graf is nog niet geadopteerd!

Wilt u ons steunen en een graf adopteren? Dan kunt u dit graf nog adopteren, maar er zijn ook nog vele andere graven beschikbaar. Kijk voor meer informatie op de website bij graf adopteren of vraag het aan één van de vrijwilligers (Ellen, Paula of René). Door een graf te adopteren, helpt u mee om de herinnering aan mensen zoals Hendrik van der Worp levend te houden en hun verhalen door te geven aan toekomstige generaties.