Schinkels Cinema(tograaf)

Nicolaas Hendrik Schinkel had een reisbioscoop met “levenden photographiën” en kwam voor het eerst rond 1905 in Purmerend. Naast de mooi gedecoreerde bioscooptent had hij de beschikking over een woonwagen waarin ze sliepen.

De voorstellingen met de Cinematograaf werden destijds gegeven aan de Westerstraat. Met de  cinematograaf kon je bewegende beelden vertonen op een muur.

Dat betekende dat er meerdere mensen tegelijkertijd naar de voorstelling konden kijken. De reisbioscoop van de heer Schinkel bleef tot 1934 in gebruik.

De eerste Cinema Schinkel

In1912 wilde de heer Nicolaas Schinkel een bioskoop beginnen. Omdat het vertonen van films nieuw was, was best een nogal gedurfde en gewaagde onderneming. Hij gaf de toen nog onbekende Purmerendse architect J.J.P. Oud de opdracht een bioscoop te ontwerpen. Deze architect behoorde later tot één van de belangrijkste Nederlandse architecten van de twintigste eeuw. Purmerend was een cinema aan de Dubbele buurt rijker.  De zaal had houten klapstoelen (de goedkope plaatsen) en de stoelen op het balcon waren bekleed met rood pluche (de duurdere plaatsen). Een journalist van de Purmerender Courant schreef lyrisch: “Op dit fraaie balkon had de heer Schinkel zelfs de Koningin kunnen ontvangen”. In totaal konden 250 bezoekers in het theater een plaats vinden.

Cinema Schinkel na de grootte verbouwing

Na voor de tweede maal het pand te hebben verbouwd openden ze de door Jan Plas ontworpen nieuwe bioscoop de zaal was 8 meter langer geworden en 4 meter breder waardoor er op een groter doek voortaan 360 bezoekers van de film konden genieten. Er waren nieuwe bioscoopfauteuils geplaatst die door verschil van kleur de diverse rangen aangaven. In de hal en aan de gevel waren fotovitrines geplaatst. Bij elke voorstelling kwam, voor iedereen die wel is in de cinema geweest is, na het Polygoonnieuws en/of een tekenfilm steevast een filmpje over het Bio Vakantieoord (door de Bioscoopbond opgericht in 1927) en in de erop volgende pauze kwamen de collectebussen door de zaal. Op woensdag 14 april 1982 werd als laatste film ‘Vier vuisten op safari’ met Bud Spencer gedraaid, daarna ging het licht aan en het doek dicht.

Bron: website VHP, artikel uitvinder van de cinema, waterlandsarchief, website bioscoop geschiedenis

Graf A79

In dit graf liggen Cornelis Hendrik Schinkel geboren 2-3-1894 en overleden 12-10-1943 Hij was de zoon van Nicolaas Hendrik Schinkel geboren 26-5-1868 te Alkmaar overleden op 29-10-1951 hij is getrouwd op 14-05-1893 met Neeltje Klaver geboren 24-9-1867 te Hoogwoud overleden 20-9–1948. Ze hebben samen 4 kinderen gekregen: Cornelis Hendrik, Johannes Nicolaas, Hendrik en Cornelia Hendrika.

Dit graf is geadopteerd!

Wilt u ons steunen en een graf adopteren? Dit graf is al door iemand geadopteerd, maar er zijn nog vele andere graven beschikbaar. Kijk voor meer informatie op de website bij graf adopteren of  vraag het aan één van de vrijwilligers (Ellen, Paula of René). Door een graf te adopteren, helpt u mee om de herinnering aan mensen zoals Nicolaas Schinkel levend te houden en hun verhalen door te geven aan toekomstige generaties.