In 1903 opende Wouter Eikenboom een in- en verkoophuis naast het postkantoor aan de Hoogstraat in Purmerend. De winkel, die aanvankelijk eenvoudige goederen verkocht, zou uitgroeien tot een bekende plek in de stad. Wouter’s vader, Jacob Eikenboom zie graf B273, had als bijnaam “Jaappie”, “Jaappie” werd de naam van de winkel en om iedereen duidelijk te maken waar hij zit werd de slogan Jaappie, naast het postkantoor. De naam verwees naar de nabijheid van het oude postkantoor en werd een herkenningspunt in de buurt.

Vooral de advertenties van Jaappies zijn geweldig:

In 1911, toen het postkantoor verhuisde naar de Heerengracht/Emmakade, was Wouter niet te verslaan en bedacht Wouter de reclamekreet “Jaappie naast het oude postkantoor”

In 1913  hernoemde hij de zaak tot “De Drie Meren”. Maar in zijn advertenties blijft hij de naam Jaappie naast het oude postkantoor gewoon gebruiken. Hij voegde daar alleen nog iets aan toe.

Wouter stond bekend om zijn ondernemingsgeest en zijn vermogen om de concurrentie scherp in de gaten te houden. Dat de familie hield de concurrentie goed in de gaten hield, bleek wel toen een kledingzaak speelgoed begon uit te delen, reageerde Jacob door jassen en broeken prominent in de etalage te plaatsen.

Na Wouter’s overlijden nam zijn zoon Jacob, die getrouwd was met Cornelia Man, de leiding over.  Jacob Eikenboom bleef adverteerde met humoristische advertenties zoals: “Kole en turfbakkies met nikkele handvatte met blommetjes, 150 centjes per stuk” en “Glaze flesse en potte om in te legge”.

Met de komst van de derde generatie veranderde de winkel in “Eikenboom’s Goedkope Bazar”. Ook hier kon men een breed scala aan producten kopen, variërend van plastic kop en schotels tot parfum, vishengels, wasmachines, hoelahoepels en grammofoonplaatjes. De winkel werd een leerplek voor veel leerlingen van de huishoudschool, die er stage liepen.

Elk jaar in november veranderde de winkel in het “Paradijs van Sint Nicolaas”, met tafels vol speelgoed. Plattelandsvrouwen konden genieten van een Gero filmmiddag of uitleg krijgen over de nieuwste keukenapparatuur, zoals de Tomado snelkookpan. Aan de overkant van de straat werd een aparte winkel geopend voor ‘Pas aan’ serviezen.

In 1968 veranderde de zaak in Tromm’s Warenhuis en later in het grootste Blokkerfiliaal van Noord-Holland. Eikenboom had altijd de nieuwste snufjes, zoals Marklin treinen en Duet nylons met gratis filmsterplaatjes.

Een primeur voor Purmerend was de roltrap in de winkel. Mensen uit heel Waterland kwamen naar de Blokkerwinkel aan de Hoogstraat voor een ritje op deze bewegende trap.

Hoewel Eikenboom’s warenhuis nu verleden tijd is en de roltrap verdwenen, blijft de herinnering aan de winkel levendig bij veel Purmerenders. De fluwelen beklede etalages vol begerenswaardige spullen zullen altijd een nostalgische plek innemen in het collectieve geheugen van de stad. De geschiedenis van de familie Eikenboom en hun winkel weerspiegelt niet alleen de groei van een familiebedrijf, maar ook de veranderingen in de Nederlandse retail door de jaren heen. Hun vermogen om zich aan te passen aan nieuwe trends en innovaties zorgde ervoor dat ze altijd een stapje voor bleven op de concurrentie, wat hen een geliefd onderdeel maakte van het Purmerendse winkelgebied

Grafnummer B 258

Er liggen begraven:

  • Wouter Eikenboom 53 jaar, 18 februari 1927
  • Marijtje Franzen 82 jaar, 4 januari 1952

Dit graf is vernield, er staat alleen nog een betonnen grafpaaltje.

Dit graf is geadopteerd!

Wilt u ons steunen en een graf adopteren? Dit graf is al door iemand geadopteerd, maar er zijn nog vele andere graven beschikbaar. Kijk voor meer informatie op de website bij graf adopteren of /en vraag het aan één van de vrijwilligers (Ellen, Paula of René).

Nog meer leuke advertenties voor de liefhebbers:

Was dit een goed verkoop praatje, of echt waar:

Advertentie uit 1911:

Één paar weken later:

Extra voordeeltje, om de geweldige kassa aan te kondigen, advertentie in 1913:

Bron: https://www.weidevenner.nl/leuke-dingen-eikenbooms-warenhuis/ Waterlandsarchief: kranten Purmerender courant